Kör Fare

1985
Kör Fare

Kör fare ekinlerin içinde ve toprağın altında yaşayan bir fare türüdür. Kör farelerin gözleri deri altına çelmiş olduğundan bu farelere kör fare denilir. Derileri çok hassas olan bu fareler geceleri aktif olup hem beslenirler hem de toprağın yüzeyine çıkarlar ve yer değiştirirler. Kör fareler gündüzleri ise dışarı çıkmazlar ve kazıdıkları toprağın altında dinlenirler. İnsanlara zararları ekinlerinedir. Evlere kadar gelip evlere yerleşmezler. Ekinlere zarar verdiği için mutlaka bunlarla mücadele etmek gerekir. Çok hassas algılayıcıları olduğu için bu hayvanlar ile mücadele etmek çok zordur. Bu bakımdan ilaçlama şirketlerinden bilgi alın ve ilaçlama talebinde bulunun.

arayin2

iletisime gec 1

Kör Fare Nedir?

Kör fareler Doğu Afrika kökenli fare türlerindendir. Yer altında yaşamalarından dolayı bazen köstebeklerle de karıştırılmaktadırlar. Köstebekler gibi yeraltı yuvalarında yaşamaktadırlar. Pembe kırışık derileri ve küçük tüysüz kuyrukları vardır. Kör farelerin silindir şeklinde gövdeleri ve küçük uzuvları vardır. Kör farelerin gözleri ciltlerinin altında gizlenmiş gibidir.

Kör fareler 8 ila 10 cm uzunluğundadır ve 30 ila 35 gram ağırlığındadırlar. Kraliçe kör fareler daha büyük olabilmektedir. En büyük kraliçe kör fare 80 gram kadar ağırlığa erişebilmektedir. Kör fareler yeraltında yaşamaya iyi adapte olmuşlardır. Gözleri oldukça küçük ve görme açısından zayıftır. Bacakları ince ve kısadır, ancak yeraltında hareket etme konusunda oldukça beceriklidirler ve yeraltında hızlı bir şekilde ilerleyebilmektedirler.

Kör farelerin yaşam tarzı diğer kemirgenlerden farklıdır. Diğer fareler ve kemirgenlerden farklı olarak toplu halde yaşamaktadırlar. Bir düzine kör fare, bir baskın kör fare tarafından yönetilen kolonilerde birlikte yaşamaktadırlar. Kraliçe kör fare koloniyi yönetmektedir. Koloni halinde yaşayan bazı türlerde olduğu gibi, kraliçe üreyen tek kör fare dişisidir. İşçi kör fareler dişlerini ve burunlarını kullanarak tüm klanın yaşadığı yuvaları kazmaktadırlar. Ayrıca bu kör fareler koloninin yemek ihtiyacı olan bitki köklerini ve yumrularını toplamaktadırlar.  Kör fare kolonisinin her üye için belirli bir işi vardır ve bütün kör fareler kraliçe tarafından yönetilmektedir.

Kör Farelerin Özellikleri

Bu farelerin yeraltında yollarını bulabilmek için sahip olduğu birkaç kıl ve bıyık haricinde hiç tüyleri yoktur yani tamamen çıplaktırlar. Kör farelerin cildi, acı çektiğinde beyne ileten nörotransmitterlerden yoksun olduğu için hiçbir acıyı hissetmemektedirler. Yani kör fareler derilerinde her hangi bir ağrı hissetmemektedirler. Ciltleri buruşuk ve sarı veya pembe renktedir. Kör farelerin vücut sıcaklıkları dış sıcaklığa göre değişebilmektedir. Geceleri havanın soğuk olduğu zamanlarda fareler birbirlerinin etraflarına toplanıp birbirlerinin ısıları ile sıcaklıklarını korumaktadırlar. Tüm yaşamlarını yeraltında geçirdiklerinden dolayı güneşten korunmak için tüye ihtiyaç duymamaktadırlar. Kör fareler kazmak için tasarlanmış büyük kova şeklinde dişlere sahiptirler. Kör fareler neredeyse tüm yaşamlarını yeraltında karanlıkta geçirmektedirler. Çoğu insan kör farelerin gerçekte de kör olduğunu düşünmektedir. Küçük gözlerini yeraltında çok fazla kullanmamaktadırlar, ancak yine de biraz görebilmektedirler. Görme duyuları aslında çok gelişmemiştir, ancak kör fareler vücutlarındaki ince tüyler sayesinde etraflarındaki şeyleri hissedebilmektedirler.

Kör fareler aslında tamamen tüysüz değildir. Yüzlerinde ve kuyruklarında duyusal bıyıkları vardır ve ayaklarının arasında toprağı süpürdükleri yani süpürge görevi gören ince tüyleri vardır.  

Kör fareler oksijen olmadan 18 dakikaya kadar hayatta kalabilirler ve ortamdaki % 5 oksijenle 5 saat hayatta kalabilmektedirler. Bu özellikleri ile yeraltında rahatlıkla uzun yıllar boyunca yaşayabilmektedirler.

Çoğu köstebek veya fare türü kendi başlarına yaşamaktadır. Ancak kör fareler aynı karınca veya arılar gibi koloni halinde yaşamaktadırlar. Arılarda olduğu gibi kör fare kolonilerinde de kraliçe bulunmaktadır. Üreme kraliçe kör fare vasıtasıyla devam etmektedir.  

Normal bir kör fare kolonisinde ortalama 70 üye olmaktadır. Fakat bu sayı 20 ila 300 fare arasında değişiklik gösterebilmektedir. Yeraltında istila ettikleri bölge 6 futbol sahası büyüklüğü kadar olabilmektedir. Eğer tarlanızda kör fare istilası yaşıyorsanız büyük bir sorun ile karşı karşıyasınız demektir.  

Kör Fare Isırır mı?

Yanlışlıkla zeminin yüzeyine çıkan bir kör fare gördüğünüz zaman kör farelerin sizi ve hayvanlarınızı ısırıp ısırmayacağını merak etmeniz çok doğaldır. Kemirgen aleminin bu türü, hayatlarının çoğunu, muhtemelen bir insanla veya bir hayvanla temas etmeyecek şekilde yeraltındaki yuvalarında geçirmektedirler. Ancak varsayımsal olarak, kör farelerin savunma amacıyla insanları veya hayvanları ısırması imkansız değildir.

Kör fareler toprak altında yaşadıkları için toprağın üstünde onları görmeniz pek mümkün değildir. Genel olarak, kör fareler oldukça zararsızdır. Kör fareler hakkında bilinmesi gereken bu hayvanın sadece toprak altındaki tünellerde yaşadığıdır.  Yani, bir kör farenin insanlarla yada hayvanlarla temas etmesi zaten olası değildir. Her hangi bir kemirgenin dişlerini savunmak amacıyla kullanmaya karar verdiği durumlarda ısırma olayı ile karşı karşıya kalınabilmektedir.  Kör fareler sadece tehlikeden uzaklaşmak amacıyla dişlerini kullanmaktadırlar. Bir kemirgen tarafından ısırılırsanız, endişenizin ana kaynağı enfeksiyon kapma riskiyle karşı karşıya olmanızdır.  Böyle bir enfeksiyon, enfekte olmuş bir kör farenin ısırması veya bir yerinizi çizmesi yoluyla size de bulaşabilmektedir.  

Kör Fare Kaç Yıl Yaşar?

Kör fareler dünyanın en uzun yaşayan kemirgenleridir. Kör fareler neredeyse 30 yıla yakın yaşayabilmektedirler. Yaşam süreleri ile en uzun yaşayan kemirgenler arasındadırlar.  Bu kadar uzun yaşamalarının iki sebebi bulunmaktadır. İlki kör farelerin vücudunda, hasar görmüş hücreleri onaran proteinlerden yüksek miktarda bulunmaktadır. Bu protein, hücrelerinin daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağlamaktadır. Ayrıca, hücrelerinin aşırı çoğalmasını ve vücutlarının herhangi bir yerinde tümör oluşumunu engelleyen süper şeker molekülüne sahiptirler.

Kör fare kolonisinde sadece kraliçe kör fare yavru doğurabilmektedir. Kolonideki diğer tüm kör fareler, yavrulara bakmak, yiyecek aramak ve yiyecek bulmak, koloni sistemini korumak ve savunmak suretiyle kraliçenin üremesine yardımcı olmaktadırlar.

Kraliçe kör fare 80 günde bir yeni kör fare yavrusu doğurabilmektedir. Yani yılda 5 yeni kör fare koloniye eklenmektedir.  

Kör Fare İle Mücadele

Kör fareler toprağın altında yaşadıkları için bu kemirgenlerin yerini bulmak  oldukça zor olmaktadır. Ayrıca koloni halinde yaşadıkları için bahçeler ve tarlalara verecekleri zararlar koloninin büyüklüğüne göre değişebilmektedir. Kör fare ile mücadelede profesyonel destek almak en iyi çözüm olmaktadır. Bazen yapılan eksik müdahaleler ile kör fare sorunu daha da büyümektedir. Siz de kör fare istilası sorunu ile karşı karşıyaysanız hemen bizi arayabilirsiniz.

Kör Farelerin Yol Açtığı Sorunlar Nelerdir?

Kör fareler zararsız görünse de, tarlalara ve bahçelere verdikleri zararlar büyük miktarda olabilmektedir.

Kör fareler yiyecek aramak amacıyla tarla ve bahçelerdeki bitkilere zarar vermektedirler. Kör fareler bitkilerin köklerini ve yumrularını yemektedirler. Bütün yıl boyunca emek verilen mahsuller kör fare istilası sonucunda ziyan olabilmektedir.

Kör fare tünelleri, çiçek bahçelerindeki ve sebze arazilerindeki fidelerin ve diğer küçük bitkilerin köklerini rahatsız edebilmektedir.  Kör fareler da bitkileri yerinden oynatarak ve bitkilerin köklerini kurutarak bu bitkilerin büyümelerini olumsuz etkileyebilmektedir.  

Kör fare tünelleri arazinizin sulanmasında sorunlara neden olabilmektedir.

Kör fareler tarafından yapılan tüneller diğer kemirgenlerin bitki ve mahsullere kolay erişebilmelerine sebep olabilmektedir.  Diğer kemirgen türleri kör fare tünellerinde gezinerek bitkilerin köklerine ve yumrularına zarar verebilmektedir.  

Tünel açma, çim biçme makinelerine ve tarım makinelerine zarar verebilecek taş ve kalıntıları açığa çıkarabilmektedir. Özellikle kalabalık kolonilerin araziye verecekleri zarar daha fazla olabilmektedir.

Yaygın kör fare istilası tarladaki ürün verimini % 30’a kadar azaltabilmektedir.

Kör Fare Nasıl Tespit Edilir?

Bahçenizde veya tarlanızda hasara yol açabilecek birçok farklı böcek ve hayvan türü bulunmaktadır. Ancak hiçbir böcek veya hayvan kemirgenler veya köstebekler kadar arazinize zarar verememektedir. Kör fareler arazinizin altını koca bir labirent tünele dönüştürebilirler.  

Kör fareler açtıkları tünellerle ağaç köklerine, çiçeklere ve bitkilere zarar vermektedirler. Kör fareler yeraltında yaşamaktadırlar ve toprağın üstüne çıkmamaktadırlar. Bu yüzden kör fare tünellerinde yüzeye açık delikler çok nadir görülmektedir. Uzman olmayan kişiler bu yüzden hangi türün toprak altında bahçenizi istila ettiğini doğru olarak tespit edememektedir.

Firmamız haşere kontrolünde yenilikçi yaklaşımlar sunmaktadır. İlaçlama firmamız tarla, bahçe veya arazinizi haşerelerden ve kemirgenlerden korumak için size en iyi çözümleri sunmaktadır. Tarlanızı veya bahçenizi istila eden zararlıların doğru tespit edilmesi çözümün de başarılı bir sonuca ulaşmasını sağlayacaktır.

Kör Fare Nerde Yaşar?

Kör fareler toprak altında yaşamaktadırlar. Kör fareler karmaşık yeraltı yuva sistemlerinde yaşamaktadırlar. Tünellerin çapı yaklaşık 4 cm’dir. Bazı tüneller yer yüzeyinin hemen altında olabileceği gibi bazı tünellerde yerin 2.5 metre altında olabilmektedir. Tüneller çok fazla kola ayrılmaktadır ve bu kolların hepsi birbirine bağlı olmaktadır.  Birbirine bağlı bu tünel kollarının uzunluğu toplamda 4 kilometreye kadar çıkabilmektedir. Bu tüneller yuva odalarını, tuvalet alanlarını ve gıda kaynaklarını birbirine bağlamaktadır. Yeraltı tünelleri kör farelerin yiyecek bulabilmesinin tek yoludur. Çünkü kör fareler yer üstünde gezinmemektedirler.

Tünel sistemi, koloninin dinlenmek veya uyumak için bir araya geldiği ve kör fare yavrularının doğduğu bir yavrulama odasına sahiptir. Ayrıca tünellerin bir çıkmaz koluna inşa edilmiş bir tuvalet odası bulunmaktadır. Tünel sisteminin genellikle yüzeye erişimi olmamaktadır, bu nedenle oksijen seviyesi bu tünellerde çok düşük olabilmektedir.

Kör Fare Ne Yer?

Kör fareler bitkilerin yeraltında kalan kısımları ile beslenmektedirler.  Bitkilerin sadece kök veya yumru kısımlarını tüketmektedirler. Bu kemirgenler bitkilerin yeraltı kısımlarını, özellikle kurak bölgelerde yetişen bitkilerin etli yumruları yemektedirler. İhtiyaç duydukları suyu yiyeceklerinden karşılamaktadırlar yani su içmemektedirler.

Bir grup kör fare büyük bir yumru bulduğunda, genellikle bu bitki yumrusunun içinden geçerek ince dış kabuğunu sağlam bırakarak çoğunlukla bitkinin iç etleri yemektedirler. Bu davranış, bitkinin bir süre sağlıklı kalmasına, hatta büyümeye devam etmesine ve böylece koloni için uzun vadeli bir gıda kaynağı olmasını sağlamaktadır. Ancak bir süre sonra zarar verdikleri bitki çürümeye başlamaktadır. Kör fareler havuç, patates, şalgam, soğan, sarımsak, turp, yer elması, şeker pancarı, kereviz ve bunun gibi bitkileri yemektedirler.

Yedikleri kök bitkilerde sindirimi zor olan selüloz yüksek oranda bulunmaktadır. Kör fareler sindirime yardımcı olan yüksek bağırsak fauna yoğunluğuna sahiptirler. Kör fareler yedikleri yumruları daha iyi sindirebilmek amacıyla kendi dışkılarını yemektedirler.

Kör Fare İlacı

Kör fareler toprağın altında yaşadığı için yuvalarının bulunması zor olmaktadır. Toprağın üstüne de çıkmadıkları için üst yüzeylerdeki ilaçlar da kör farelere etki etmemektedir. Kör fare sorununu çözmek amacı ile çinko fosfür içeren ilaçlar kullanılabilmektedir. Çinko fosfür kör fare ile mücadelede kullanılabilecek bir ilaçtır. Kör farelerin yuvaları bulunduğu zaman bu ilaç yuvanın herhangi bir yerine yerleştirilebilir.

Kör farelerden kurtulmak için kullanacağınız ilacı seçerken dikkatli olmalısınız ve kullanma talimatlarını harfiyen uymalısınız. Bu ilaçlar genellikle arkasında o bölgede bulunan bitkileri zehirleyecek kalıntılar bırakmaktadır. Bu tür ilaçların sebze bahçesinde kullanılması doğru olmamaktadır.

Kör Fare Kapanı

Kör fareler, tarım alanlarında ve arazilerde çok fazla hasara neden olabilmektedirler. Özellikle yumru sebze yetiştiricileri bu istilalara karşı dikkatli olmalıdırlar. Kör fareler mahsulün çoğuna kolaylıkla zarar verebilmektedirler. Kör fare tuzaklarının büyük çoğunluğu ölümcül tuzaklar olmaktadır. Çünkü kör farelerin canlı yakalanması oldukça zor olmaktadır. Kör fareler yaşamlarını yeraltında geçirdikleri için, kör fare tuzaklarının çoğu, zeminin üzerinde gösterilen bir göstergeye sahip olmakta ve zeminin altında kör fareyi yakalayacak düzenek olmaktadır.

Kör farelerle baş etmek için kullanılan iki ana tür ölümcül tuzak bulunmaktadır. İlk tip tuzak menteşe tipli fare tuzağıdır. Bu tuzakta, bir metal tünel içine tam bir metal silindir veya yarım silindir konulur. Bu tuzak tünele yerleştirilir ve köstebek namluya girdiğinde tuzak tetiklenir. Ve böylece kör fare yakalanır.  

İkinci yaygın kör fare tuzağı tipi ise makas tuzağıdır. Tuzağın ortasında, kör farenin burnu tarafından hareket ettirildiği taktirde tuzağın her iki tarafının çabucak birbirine geçmesini sağlayan bir tetik halkası bulunmaktadır. Bu halka birbirine geçtiği zaman kör fare de kolaylıkla yakalanabilmektedir.

Kör fare tuzağını kurmanın en zor tarafı tuzağın doğru yere yerleştirilmesidir. Kör fare tuzağı aktif bir köre fare tüneline yerleştirilmelidir. Yanlış yada aktif olarak kullanılmayan bir tünele yerleştirilen tuzak hiçbir işe yaramamaktadır.

Kör Fare Zehri

Zehirler, kör farelerin bahçelerden veya tarlalardan etkili bir şekilde uzaklaştırılması için tercih edilen yöntemlerden birisidir.  

Kör fare zehrini yerleştirirken mutlaka eldiven giymeniz gerekmektedir. Zehre çıplak elle dokunduğunuz zaman sizde fare zehrine istemeden maruz kalabilirsiniz. Ayrıca kör farelerin burunları çok hassas olduğu için zehre dokunduğunuz zaman sizin kokunuzu alıp zehirden uzaklaşabilirler.

Fare zehri olarak da kullanılan etken maddesi brometalin olan zehirler kör fareler için de kullanılabilmektedir. Ancak bu zehir doğadaki diğer canlılara da zarar vermektedir bu yüzden bu zehrin çok dikkatli bir şekilde kullanılması gerekmektedir.

Kör fare ile mücadele sırasında kullanılan diğer zehir ise rodentisidlerdir. Bu zehrin içindeki madde kanın pıhtılaşmasını engelleyerek farelerin ölmesine neden olmaktadır. Bu zehir de diğer hayvan türleri için zararlı olduğundan yalnızda önerilen dozda ve şekilde kullanılmalıdır.

Neden Bizi Tercih Etmelisiniz?

Çoğu bahçe ve tarla sahibi belki de hiçbir zaman bahçe ve tarlalarında kör fareye denk gelmemişlerdir. Fakat bu fare türünü görmemeniz onların bahçenizden uzakta olduğu anlamına gelmemektedir. Siz görmeseniz bile bahçe veya tarlanızın altı tünellerle donatılmış olabilir. Kör fareler toprak yüzeyinin altında uzun geçiş yolları oluşturabilmektedirler. Yüzeye çıkmadıkları için tespit edilmeleri zor veya çok geç olabilmektedir. Geç tespit edilmiş kör fareler ise toprağın altını iyice istila etmiş olmaktadırlar.

Birçok ev ve tarla sahibi, istila sorunu yaşadığı zararlıyı kendileri kontrol altına almayı denemektedir. Fakat bu denemelerin sonucu pek tatmin edici olmamaktadır. Küçük sorunlar kısa bir süre içinde büyük sorunlara dönüşebilir. Sizde sorununuz daha fazla büyümeden uzman bir destek alabilirsiniz.

Kör fareleri kontrol altına almak için profesyonel yardım almanız gerekebilir. Sayıları yüzleri bulan kör fare kolonisi ile uğraşmak çok yorucu olabilmektedir. Ayrıca sorunun tam olarak bitirilmemesi istilanın tekrarlanmasına neden olmaktadır.  

Tarlanızda veya bahçenizde kör fare sorunu ile mücadele ediyorsanız bizi hemen arayabilir ve uzman ekibimizden sorununuz ile ilgili her türlü bilgiyi alabilirsiniz. İlaçlama firmamızın yetenekli teknisyenleri her türlü zararlıyı tanımlayabilmekte ve bu zararlılarda kurtulmak için en iyi tedavi yöntemini size önermektedir.

Teknisyenlerimiz fare türlerinin alışkanlıkları konusunda uzmandırlar. Uzmanlarımız istilayı etkili bir şekilde çözmek için size özel çözümler ve tavsiyeler sunmaktadırlar. İlaçlama uzmanlarımız ilk olarak kör fare istilasının seviyesini belirlemek için bahçe ve tarlanızı muayene etmektedirler. Kör fare tünel sistemleri oldukça uzayabildiğinden dolayı komşularınızın arazisinde de canlı kör fare aktivitesi olup olmadığını incelemektedirler. Detaylı inceleme bittikten sonra ilaçlama uzmanlarımız istilanın seviyesine göre size özel en uygun çözümü sunmaktadır. Kullandığımız ilaçlar, toprak üzerinde hiçbir kalıntı etkisi bırakmamakta ve işlenmiş alandaki bitki yaşamına zarar vermemektedir.

İlaçlama firmamızın teknisyenleri, yetenekli ve deneyimli profesyonellerdir.  Uzmanlarımız devlet sertifikalı ve lisanslı uygulayıcılardır.

Evinizde, işyerinizde veya bahçenizde karşı karşıya kaldığınız her türlü haşere, böcek, kemirgen istila sorunu için bizi her zaman arayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Hemen Ara Otel Tekstili antalya escort sakarya escort mersin escort gaziantep escort diyarbakir escort manisa escort bursa escort kayseri escort tekirdağ escort ankara escort adana escort ad?yaman escort afyon escort> ağrı escort ayd?n escort balıkesir escort çanakkale escort çorum escort denizli escort elaz?? escort erzurum escort eskişehir escort hatay escort istanbul escort izmir escort kocaeli escort konya escort kütahya escort malatya escort mardin escort muğla escort ordu escort samsun escort sivas escort tokat escort trabzon escort urfa escort van escort zonguldak escort batman escort şırnak escort osmaniye escort giresun escort ?sparta escort aksaray escort yozgat escort edirne escort düzce escort kastamonu escort uşak escort niğde escort rize escort amasya escort bolu escort alanya escort buca escort bornova escort izmit escort gebze escort fethiye escort bodrum escort manavgat escort alsancak escort kızılay escort eryaman escort sincan escort çorlu escort adana escort